Home

Friday, August 12, 2011

Καβαλα 2011 Μινιατουρα Νουλα!


















Ενας καινουργιος ορος εδραιωθηκε στην Καβαλα
και το ονομα αυτου
Μινιατουρα νουλα!

Ξεχαστε τις συντομες νικες, μινιατουρες
ή τις ισοπαλιες σαλονιου





η Μινιατουρα Νουλα ειναι μια μαχητικη παρτιδα
15 μολις κινησεων!

7 comments:

  1. Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία ο τελευταίος σαμουράι, που αποδίδει πιστεύω καλά το περιεχόμενο το όρου μινιατούρα νούλα! Οι περισσότεροι θέλουν να τα βλέπουν να κινούνται, να κερδίζει ο ένας ή ο άλλος. Οι μυημένοι δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο! Χρειάζεται μόνο να "δουν" νοερά πάντα την εξέλιξη των πραγμάτων. Αν ακολουθήσετε το http://www.youtube.com/watch?v=7yP9MmzyTIg θα δείτε πως ο ήρωας μετά τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες, κάποια στιγμή καταφέρνει να νιώσει την εξέλιξη της μάχης, η οποία φυσικά λήγει ισόπαλη!

    ReplyDelete
  2. Για να καταλάβει κανείς τον όρο μινιατούρα-νούλα χρειάζεται, νομίζω, να έχει υπόψη του την ακόλουθη σκηνή από την ταινία ο "τελευταίος σαμουράι". (δες στο youtube - the last samurai-kendo training) Ο ήρωας μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει να "νιώσει" τον αντίπαλό του, να "δει" (πάντα νοερά) την εξέλιξη της μάχης, η οποία φυσικά λήγει ισόπαλη. Κάπως έτσι εξηγείται η μαχητικότητα, η οποία τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζεται ποτέ πάνω στη σκακιέρα!

    ReplyDelete
  3. Nikola: Skise ola ta poster tou Kramnik ap to dwmatio sou!! Petaxe ola ta autografa, kapse ola ta vivlia me tis sulloges partidwn tou!!! Katalavainw vevaia oti einai o paidikos sou hrwas gt mono autos mporei na kanei perissoteres noules se ena tournoua apo sena, alla prepei na ton xeperaseis!!! Don't Draw Nikolas DON'T!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Η Μεγάλη μάχη φαίνεται και από τους τόνους ανάλυσης που έχει η παρτίδα. Σε αυτή την παρτίδα ταιριάζει πολύ περισσότερο ένα βιντεάκι κι ένα τραγούδι... Οπότε τα αφιερώνω με νόημα στον μαχητή της παρτίδας.
    http://www.youtube.com/watch?v=C-jZl-neur0

    και το τραγούδι:

    http://www.youtube.com/watch?v=2l29hyz4y9Y

    φανερώνουν και τα 2 το πνεύμα της παρτίδας και εξηγούν την πηγή αυτής της αστήρευτης μαχητικότητας.

    ReplyDelete
  5. Όταν "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη". Θα μου επιτραπεί να σχολιάσω την "σκακιστική συμπεριφορά" των παικτών διότι τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά τις ιδιοσυγκρασίες των δύο σκακιστών της συγκεκριμένης παρτίδας. Λοιπόν:
    α) Γνωρίζω ότι ο Νικόλας θεωρεί ότι ο λευκός όταν παίζει τον σχηματισμό γκρύνφελντ(Ιζ3,η3,Αη2 και δ5)έχει αφ'ενός ένα τέμπο παραπάνω λόγω της πρώτης κίνησης και αφ'ετερου πολύ καλή θέση εξ'αιτίας του δυναμικού χαρακτήρα της πιονοδομής που προκύπτει με πολλές διασπάσεις και την πληθώρα σχεδίων με τις μανούβρες κομματιών.Επομένως θεωρώ την πρώτη ψυχολογική μάχη την κέρδισε ο λευκός.
    β) Από την αντίθετη πλευρά της σκακιέρας ο Γιάννης όταν αντιμετωπίζει έναν πολύ επικύνδινο αντίπαλο και βλέπει ότι στο ανοιγμα (ο αντίπαλος) γνωρίζει τί να παίξει, πως να το παίξει και πότε να το παίξει αμέσως μετά το ανοιγμα προτείνει ισοπαλία. Επομένως (επειδή γνωρίζω την προετοιμασία του Νικόλα στα ανοίγματα) στην συγκεκριμένη παρτίδα ο μαύρος κέρδισε αυτήν την συγκεκριμένη ψυχολογική μάχη.
    Γίνομαι κουραστικός αλλά θα αναφερθώ για λίγο ακόμα στην συγκεκριμένη παρτίδα:
    Εάν ο λευκός ήθελε να παλαίψει για το πλεονέκτημα μπορούσε να παίξει το 7. Ιζ3-ε5 διατηρώντας τις βασίλισσες και μανουβράρωντας τον ίππο με Ιε5χγ4-δ6 ιδέα που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από τους B.Gelfand, A.Khalifman, M.Ulibin κ.α. ή τουλάχιστον μετά την αλλαγή των βασιλισσών να παλαίψει για το τετράγωνο γ5 με Ιδ2-β3 και Ιζ3-δ4 ιδέα που εχει χρησιμοποιηθεί και από τον J.Speelman εκτός των άλλων, στην περίπτωση που ο μαύρος αντιδράσει με β7-β6 τότε ο λευκός μπορεί να δοκιμάσει το Ιε5 σε συνδιασμό με γ3-γ4 και Αγ1-β2. Για τον μαύρο εάν ήθελε να ρισκάρει μπορούσε να δοκιμάσει την ιδέα του Seirawan με 9...Ιη4!; (δες παρτίδα Miles-Seirawan usa ch 1989) κάτι που ταιριάζει στο στυλ του Νικόλα.
    Συμπερασματικά αναφέρω ότι κανένας παίχτης δεν ρίσκαρε, κανένας παίχτης δεν έπαιξε έστω και μία δικιά του κίνηση και για την "μητέρα των μαχών" για την συγκεκριμένη παρτίδα η ισοπαλία ήταν εντελώς φυσιολογική!

    ReplyDelete
  6. Σχετικά με το προφίλ σου έχω κάποιες απορίες:
    First you have to win the won positions = offer draw?
    play interestingly when you have equality = offer draw?

    ReplyDelete
  7. Η ισοπαλια ειναι μιση νικη και μια συντομη ισοπαλια μπορει να περιεχει πολυ πιο βαθια σημεια απο μια ανουσια νικη!

    ReplyDelete