Home

Sunday, July 10, 2011

Σωμα Λιονταριου και Κεφαλι Αετου Το υψηλο αισθημα ευθυνης















Η Γιαννιωτικη ομαδα μπορει να συγκριθει με το σωμα ενος Λιονταριου και το κεφαλι Αετου.
Το σωμα του Λιονταριου αντιπροσωπευει τους σκακιστες της που εχουν μαχητικοτητα και θεληση για νικη και το κεφαλι του Αετου τον Φυσικο Αρχηγο της στην πρωτη σκακιερα  που την κατευθυνει.

Ο Αετος πεταει ψηλα και μπορει να δει ολο το πεδιο δρασης. Εχει αντιληψη για το τι συμβαινει ανα πασα στιγμη γυρω του και μακρυα του.




















Επιλεγει ποιους λαγους θα παει να πιασει και ποιες χελωνες θα αναποδογυρισει!



Και ολα αυτα συνδυαζομενα με το υψηλο αισθημα ευθυνης για την αρχηγικη θεση που εχει και την ικανοτητα πλοηγησης με ασφαλεια και σιγουρια για το αποτελεσμα ολης της ομαδας.
Η πρωτη σκακιερα εχει τις δικες της απαιτησεις, αντιπροσωπευει τη δυναμη, την εμπειρια, την ποιοτητα και αποτελει πηγη εμπνευσης και σιγουριας για ολη την υπολοιπη ομαδα.
Δινει το ρυθμο και την απαραιτητη ωθηση! 

Ακομη και ισοπαλιες σε κερδισμενες θεσεις πρεπει να γινονται αν προκειται για το συμφερον της ομαδας. Σε ενα ομαδικο τουρνουα το συμφερον της ομαδας ειναι πανω απο το ατομικο.

Τα μελη της επισης δεν πρεπει να ξεχνανε οτι αντιπροσωπευουν το ονομα του συλλογου και τα χρωματα του, αντιπροσωπευουν πρωτα απο ολα μια ιδεα και πρεπει να φανουν ανταξιοι των προκατοχων τους.

Με αφορμη τα σχολια αυτα θα δημοσιευσω και δυο παρτιδες μου, για τις οποιες θα ακολουθησει λεπτομερεστερη αναλυση..























σχολια Ν Τεπελενης







6 comments:

  1. Ας αναλύσουμε διεξοδικά το προφίλ του "φυσικού αρχηγού" της ομάδας των Ιωαννίνων: Πράγματι, στον πρώτο γύρο έπαιξε σαν αετός, κατασπαράζοντας τον δύστυχο ΙΜ που βρέθηκε μπροστά του! Στη συνέχεια όμως, θύμιζε περισσότερο αετόστ!! Μετά το βρωμοξυλίκι που δέχτηκε από τον GM στον δεύτερο γύρο, ακολουθεί η παρτίδα με τον Κολιόπουλο (η οποία για ανεξήγητο λόγο δεν έχει αναρτηθεί). Οι Γιαννιώτες παρακολουθούν με αγωνία αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση. Ο Νίκος Τεπελένης, σαν άλλος Παργινός, επιτίθεται με μανία και σφοδρότητα στον ανήμπορο να αντιδράσει αντίπαλο του. Θυσία πιονιού στο ε5 και ζ5 να ακολουθεί! Οι οπάδοι της ομάδος έχουν ήδη αρχίσει να φωνάζουν "σήκωσέ το"!!! O Τεπελένης, με μια θυσία που θυμίζει Ταλ, βγάζει κατακερδισμένη θέση
    και σε συνδυασμό με την νούλα που φαίνεται ότι θα κάνει ο Παπαγεωργίου, τα Γιάννενα είναι αγκαλιά με το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τότε ξαφνικά, συμβαίνει κάτι το αναπάντεχο.. Ο Παργινός που είχε εισχωρήσει μέσα του, φεύγει και επιστρέφει ο παλιός Τεπελενης! Ενώ λοιπόν όλοι κοιτάμε την παρτίδα του Παπαγεωργίου, βλέπουμε τον Τεπελένη να δίνει τα χέρια με τον αντίπαλο. Θεωρήσαμε εύλογα λοιπόν, ότι ο αντίπαλος του Νικόλα εγκατέλειψε για λόγους αξιοπρέπειας, όμως όχι!! Ο Τεπελένης πρότεινε ισοπαλία και ο αντίπαλος του μετά την λήξη της παρτίδας τρέχει γεμάτος χάρα έξω απο τον αγωνιστικό χώρο, κερνώντας μπύρες όλους τους παρευρισκομένους!!! Το "υψηλό αίσθημα ευθύνης" του φυσικού αρχηγού αναγκάζει τον Παπαγεωργίου να παίξει πλέον μόνο για νίκη και τα Γιάννενα χάνουν τελικά την μεγάλη τους ευκαιρία... Οι οπαδοί είναι έτοιμοι να λυντζάρουν τον Νικόλα, όμως εκείνος δήλωσε απτόητος: "Η νούλα είναι μισή νίκη". Στον επόμενο γύρο παίζει με έναν IM και κατα την διάρκεια της παρτίδας λέει στον Παπαθανασίου: ( στον επίσημο αρχηγό)
    -Να κάνω νούλα; Αλλά ο αργηγός μας, γέννημα θρέμμα της Γιαννιώτικης σχολής, του απαντά:
    -Μόλις πεθάνει ο Ντάνκαν Μακλάουντ!!!!!!
    Πικραμένος ο αετός μας που δεν κάνει την νούλα του, μπερδεύεται και τα στήνει όλα! Περιττό να αναφέρω βέβαια, ότι όλοι οι φίλαθλοι έδωσαν συγχαρητήρια στον Παπαθανασίου για το άκυρο που έριξε στον Νικόλα! Τέλος, θα αναφέρω την συνομιλία του Νικόλα με τον αρχηγό στην πρόταση ισοπαλίας του Μουρούτη στον τελευταίο γύρο.
    -Αρχηγέ ο Μουρούτης μου πρότεινε νούλα, τι να κάνω;
    -Εσύ τι θέλεις;
    -Να πάρω την νουλίτσα μου τώρα που μπορώ, γιατί μετά θα θυμώσει και δεν θα θέλει!!!

    ReplyDelete
  2. πρωτη φορα γραφτηκαν τοσες ανακριβειες και εγινε διαστρεβλωση των καταγεγραμμενων γεγονοτων!

    Στην παρτιδα με τον Κολιοπουλο ο Αετος ειχε 3 λεπτα για να παιξει 14 κινησεις και προκειμενου να εξασφαλισει το μισο βαθμο της ισοπαλιας ακομη και σε κατακερδισμενη θεση για να μην κινδυνεψει η ομαδα κανει διαρκες σαχ.
    Το υψηλο αισθημα ευθυνης για την ομαδα του υποδεικνυει την ασφαλεια πρωτα.
    Δινει την ευκαιρια στον Γιαννη που εχει καλυτερη θεση με νικη δικια του να παρουν τα Γιαννενα την ισοπαλια. Ο Γιαννης περνα 3 φορες απο κερδισμενη θεση , αλλα δεν τα καταφερνει.
    Στην παρτιδα με τον IM ο Αετος βλεπει οτι η νικη ειναι κοντα για την ομαδα και με το μισο βαθμο το δικο του κερδιζει σιγουρα η ομαδα, κατι που δεν ειχε καταλαβει κανεις αλλος. Απο τις τεσσερις παρτιδες που απομενουν οι δυο κερδιζουν σιγουρα και μενει ενας μισος ποντος ισοπαλιας. Προκειμενου να μην χρειαστει ο Θανασης να κρατησει την ισοπαλια ο Αετος σκεφτεται να προτεινει ισοπαλια μπας και δεχτουν οι αντιπαλοι οι οποιοι μπορει να μην εχουν διαβασει σωστα το ματς. Δυστυχως ο αρχηγος δεν βλεπει μπροστα, αλλα φοβαται οτι εχει πιασει τον Αετο καποιος ανεξηγητος φοβος!
    και τελος στην τελευταια παρτιδα η ομαδα στηνεται ετσι που να παρει 1.5 βαθμο απο τις τρεις πρωτες σκακιερες και με την ισοπαλια του Αετου με τα μαυρα κιολας απομενει μονο ενας βαθμος. Ειδοποιει τον Προεδρο και τα αλλα μελη της ομαδας οτι θα κανει νουλα, ο αρχηγος δεν ηταν εκει. Η ομαδα βαδιζει για τη νικη και λιγο πριν πανηγυρισουν την τριτη συνεχομενη νικη χαρις την εξυπναδα και την προνοητικοτητα του Αετου , αλλαζει το κατακερδισμενο αποτελεσμα υπερ της ομαδας των Ιωαννινων στις σκακιερες των νεανιδων. Μια νικη που θα μπορουσε να ειχε επιτευχθει συμφωνα με το πλανο της ομαδας, το εξυπνο στησιμο της και τις τακτικες ισοπαλιας του Αετου.
    Φευ κρινοντας εκ του αποτελεσματος μονο καποιος δεν μπορει να καταλαβει ακριβως τα γεγονοτα Al!

    ReplyDelete
  3. Αετέ, εμείς στα Γιάννενα δεν ξέρουμε απο συστήματα και ταχτικές! Θέλουμε να χύνεται αίμα στις παρτίδες, τα πετάμε όλα μπροστά και μετά σκεφτόμαστε!!! Δε μπορεί να έρχεσαι στην ομάδα μας λοιπόν και να κάνεις γρήγορες νούλες! Εμείς μεγαλώσαμε ακούγοντας, απο τα γενοφάσκια μας ακόμη, το θρυλικό άσμα "το κομμάτι πίσω δε γυρνά"!!! Κοίτα λοιπόν να συμμορφωθείς και να γίνεις αντάξιος συνεχιστής της Γιαννιώτικης παράδοσης!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Ίσως τελικά η άγνοιά μας να είναι η δύναμή μας. Καταλαβαίνω πως όλα τα σχόλια για την ισοπαλία εκπορεύονται από την εμπιστοσύνη μας στις ικανότητες του Νικόλα. Ωστόσο αυτά που λέμε πρέπει να τα διατυπώνουμε με πιο εύσχημο τρόπο. Πάντως κι ο Νικόλας από τα Γιάννενα είναι και μας έχει μάθει αρκετό σκάκι όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω πως καλά έπραξε σε όλες τις περιπτώσεις. Όσο για τις παρτίδες με τους GM θα ήθελα να δω ποιός άλλος από εμάς θα στεκόταν απέναντί τους (εκτός από εμένα φυσικά :-) ).
    Νικόλα σε ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σου στην ομάδα!!

    Γιάννης

    ReplyDelete
  5. Γιάννη, το άρθρο έχει χιουμοριστική διάθεση, συνεπώς αυτά που γράφω κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος!

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστω Γιαννη για τα καλα σου λογια και ειθε να ευλογησουμε ξανα τα γενια μας!
    AL το καταλαβαμε οτι κανεις χιουμορ
    ισως λιγουλακι υπερβολικο, αλλα νοστιμοτατο!
    Αετοστ και μπύρες!

    ReplyDelete