Home

Saturday, May 28, 2011

Αφησες την Πιτσαρια μεσα... Ζυγουρης - Τεπελενης



















Καβαλα 2009:
Τρεις Γιαννιωτες σκακιστες λαμβανουν μερος στο τουρνουα..
Τα μεσημερια πηγαινουν ενιοτε για φαγητο σε τρεις πιτσαριες που ειναι στη σειρα κοντα στο λιμανι.

Ο ενας εξ αυτων ο κ. Μπασιος εχει την ακολουθη συνηθεια: οταν παραγγελνει πιτσα και την τρωει
να αφηνει τα δυο τελευταια της κομματια.














Στις παρτιδες του που ακολουθουν το απογευμα διαπιστωνεται, οτι τα δυο κομματια του στην πτερυγα της βασιλισσας ο Πα8 και ο Ιβ8 ή ο Πα1 και ο Ιβ1 δεν αναπτυσσονται..

Φυσικα το πειραγμα δεν αργει να ερθει και το αναλογο ρητο στην τοπικη σκακιστικη διαλεκτο να εδραιωθει: Αφησες την Πιτσαρια μεσα!
Με αυτο εννοουμε τα δυο κομματια της πτερυγας της βασιλισσας που δεν εχουν αναπτυχθει...

Στην παρτιδα μου του 3ου γυρου για το τουρνουα του Παγκρατιου αντιμετωπισα τον κ. Ζυγουρη (2247), εναν ισχυρο σκακιστη, πρωην πρωταθλητη παιδων.
Στην παρτιδα αυτη ο κ. Ζυγουρης αφησε μεσα τα κομματια πιτσαριας χωρις να τα αναπτυξει.





Εκμεταλλευομενος μια σειρα απο ανακριβειες εβγαλα μεγαλο πλεονεκτημα στη θεση και εψαχνα τροπο να το μετατρεψω σε κατι χειροπιαστο..
Στην κρισιμη φαση που ακολουθησε, οταν μειναμε με λιγο χρονο γυρω στη μιση ωρα για την παρτιδα, πηρα ενα πιονι και αλλαξα τα παθητικα του κομματια.
Το γεγονος πως εφαγα την πιτσαρια, αλλαξα τα δυο κομματια του ηταν στρατηγικο λαθος, το οποιο θα οδηγουσε σε ισοπαλη θεση. Επρεπε να συνεχισω να δυναμωνω τη θεση μου, αφου ο λευκος δεν μπορουσε να κανει προοδο..
Βεβαια η επιχειρηση με το φαγωμα του πιονιου εβαλε τον κ. Ζυγουρη σε τρομερη πιεση χρονου και στη συνεχεια δεν βρηκε πως να βγαλει αντιπαιχνιδι , αν και ο τροπος ηταν εξαιρετικα δυσκολος.






















σχολια Ν Τεπελενης

No comments:

Post a Comment