Home

Sunday, May 08, 2011

Star Trek Τζοτζολης!
















Ο κ. Τζοτζολης ειναι ενας πολυ ισχυρος παιχτης (2200 ελο) των Ιωαννινων, ο οποιος στους προσφατους αγωνες Κυπελλου επαιξε διαστημικο αλα Star Trek σκακι και εδειξε βαθια κατανοηση των θεσεων..
Πηγε εκει και εκανε αυτα που δεν τολμαει να κανει κανεις!

















Οι υπολοιποι κοιτουσαμε απορημενοι











αυτα που επαιζε και φυσικα τριβαμε τα ματια μας, οταν κερδισε με πολυ ομορφο τροπο και οταν μας εξηγησε την σκεψη του μετα!




















σχολια Ν Τεπελενης

9 comments:

  1. Δεν αντιλέγω ότι ο Μπάμπης παίζει πολύ καλό σκάκι και ότι πραγματικά είναι εξερετικός παίχτης.
    Πάλι μαζί σου θα τα βάλω γιατί λές ότι ο αξιωματικός στο γ5 δεν κάνει τίποτα.
    Ο αξιωματικός από εκεί προστατεύει το πιόνι β4, ελέγχει το τετράγωνο β6, που ίσος κάποια μέρα βρεθεί εκεί το πιόνι. Και ελέγχει και το τετράγωνο δ4.
    Εξάλου ο αξιωματικός στο γ5 είναι ένα κεντροποιημένο κομμάτι! Αν αυτό πιστευεις ότι είναι κακό, τώτε σε δαβαιβεώνω ότι έχεις λάθος αντίληψη για τους κανόνες του σκακιού.
    Το Πγ1 είναι λάθος κίνηση για την οποία ευθύνεται μόνο ο Μηνάς. Δεν ξέρω γιατί έκανε αυτό το λάθος αλλά σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος.
    Ωραίος ο συνδιασμός του Μπάμπη, που βασίζεται στην υπερφωρτομένη βασίλισσα. Ωραίο παράδειγμα που θα κρατήσω στην βάση δεδομένων μου.
    Θα ήθελα να παρακαλέσω και για κάτι άλλο πολύ σημαντικό. "Μην σκοτώνετε τον τοπικό τύπο!"
    Αν απλά δημοσιεύουμε εμείς ότι συμβαίνει στην πόλη και όλες της παρτίδες, τότε τι μπορεί να αναφέρουν οι συντάκτες των σκακιστικών εφημερίδων ή για ποιόν λόγο να διαβάζει κάποιος μια σκακιστική στήλη στην εφημερίδα;
    Κατα την γνώμη μου θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δημοσιεύονται μερικές παρτίδες, οι καλύτερες, Σε κάποια τοπική εφημερίδα και έπειτα να ανεβαίνουν στο διαδύκτιο.
    Άλωστε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης ενός σκακιστικού μπλοκ; Εκτώς από την προβολή κάποιον ατόμων, ο κυριότερος λόγος ύπαρξης πρέπει να είναι η διαδόδοση του σκακιού και η προβολή του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού στον κόσμο!

    ReplyDelete
  2. Σε απαντηση των ερωτηματων, απαντουμε με ερωτηματα:
    1)Οι κανονες του σκακιου λενε οτι παντα ενα κεντροποιημενο κομματι ειναι καλο?
    2)Μηπως η τοποθετηση ενος κομματιου κρινεται και απο τη σχεση που εχει και με τα υπολοιπα κομματια?
    3) Αν ναι, ποιος βλεπει στατικα τη θεση τοτε και ποιος παρερμηνευει τους γενικους κανονες?
    4)Ο τοπικος τυπος δηλαδη πρεπει να στεκεται εμποδιο ωστε να μη δημοσιευονται παρτιδες στο Ιντερνετ ή να προσφερει κατι καλυτερο απο το Ιντερνετ στους αναγνωστες του?
    5)Ποιος εχει τα δικαιωματα δημοσιευσης των παρτιδων, ουτε καν οι ιδιοι οι παιχτες?

    ReplyDelete
  3. 1) Ναι, ένα κεντρικό κομμάτι είναι 99,9 καλό!
    2) Ναι φυσικά!
    3) Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις. Εγώ βλέπω μια θέση με πιόνι πάνω για τα λευκά. Τέλος πάντων δεν έχει νόημα να επεκταθούμε άλλο.
    4) Ο τοπικός τύπος, τα σκακιστικά μπλοκ, οι παίχτες του συλλόγου, η αναμετάδοση των παρτίδων κτλ, κτλ είμαστε όλοι σύμμαχοι, ή τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε και να προσπαθούμε να κάνουμε το σκάκι πιο δημοφιλές και να το διαδίδουμε στον κόσμο. Δίνοντας μερικές παρτίδες σε κάποια τοπική εφημερίδα ή κάποια σχόλια, πριν τα δημοσιεύσουμε στο ιντερνετ, αυτό κάνει καλό σε μια τοπική σκακιστική στήλη να αναπτυχθεί και να έχει αναγνώστες. Ένα σκακιστικό μπλοκ είναι μεγάλος ανταγωνιστής για μια τοπική εφημερίδα. Το μπλοκ έχει αμεσότητα, δημοσιεύει τα νέα πολύ πιο γρήγορα, είναι εντελώς δωρεάν και μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα και καλύτερες παρουσιάσεις. Και οι εφημερίδες όμως καλό κάνουν. Οι σκακιστικές στήλες σε εφημερίδα διαδίδουν και αυτές το σκάκι, στο δικό τους κοινό. Μεγάλη συζήτηση είναι αυτό και μακάρι να υπάρξει ένα σχετικό θέμα ώστε να γίνουν προτάσεις από όλους. Προσωπικά θα με ενδιέφερε να γράψω μια σειρά άρθρων σε κάποια τοπική εφημερίδα, ίσως παρουσίαση κάποιον σκακιστών ή σχολιασμό κάποιου παίχτη – παγκόσμιου πρωταθλητή. Φυσικά με κάποια ανταμοιβή μιας και η εφημερίδα θα έχει κέρδος και θα τα πουλάει αυτά.
    5) Δεν υπάρχει copy right στις παρτίδες. Ο οποιαδήποτε μπορεί να δείξει οποιαδήποτε παρτίδα. Ήμουν περίεργος να δω μερικές παρτίδες από την ομάδα που πήρε το κύπελλο. Θα ήθελα να δω και ολόκληρες τις παρτίδες για να τις κρατήσω στην βάση μου, να τις μελετήσω με την ομάδα μου και να έρθουμε ακόμη πιο προετοιμασμένοι του χρόνου. Απλά πιστεύω ότι θα ήταν καλό να δημοσιευθούν μερικές στον τοπικό τύπο και έπειτα δημοσιευθούν με κάποια ανάλυση, αν αυτό είναι δυνατόν, εδώ στο μπλοκ.

    ReplyDelete
  4. 1)Μηπως η περιπτωση μας ανηκει στο 0,1%?
    2)Αρα αφου κρινεται σε σχεση και με τα αλλα κομματια, μηπως η τοποθετηση του Aγ5 στη θεση δεν
    ειναι αρμονικη με τα υπολοιπα κομματια του λευκου?
    3)Μηπως υπαρχουν περισσοτερα στο σκακι απο την υλικη εκτιμηση, οποτε δικαιολογειται και ο τιτλος Σταρ Τρεκ Τζοτζολης?
    4)Αρα αφου η εφημεριδα δεν πρεπει να στεκεται εμποδιο μηπως πρεπει να δημοσιευει με τη σειρα της ομορφα θεματα και παρτιδες για να δωσει ευκαιρια σ αυτους που δεν χρησιμοποιουν Ιντερνετ, αλλα ακομη και σ αυτους που χρησιμοποιουν να ενημερωθουν και να διαβασουν κατι ωραιο?
    5)Μηπως ο καθενας επιλεγει τι θα δημοσιευσει και πως θα το δημοσιευσει ανεξαρτητα απο τον αλλο?Μηπως το καθε blog οπως και καθε εφημεριδα εχει το δικο της στυλ, υφος και περιεχομενο, οπως και αναγνωστικο κοινο?

    ReplyDelete
  5. 1.Αχαχαχαχαχ! Ε εντάξει αν η περίπτωση ανήκει στο 0,001% οκ!
    2.Τέλος πάντων.
    3. Τέλος πάντων.
    4. Εννοώ ότι με το διαδύκτιο έχουμε πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα. Τι να δημοσιεύσει κάποιος σε μια εφημερίδα; Ένα σκακιστικό νέο; Αποκλείετε να το κάνει πιο γρήγορα απ’ ότι ένα βλοκ. Μια παρτίδα; Αποκλείετε να φαίνετε καλύτερα σε ένα μικρό χώρο σκακιστικής στήλης απ’ ότι σε ένα βλοκ που φαίνετε κίνηση προς κίνηση. Απλά δίνοντας καμία παρτίδα αποκτά ένα ενδιαφέρον για κάποιον να διαβάσει κάτι από την εφημερίδα.
    5.Ναι φυσικά και αυτό είναι το ωραίο! Θα ήταν αρκετά μονότονο αν διαβάζαμε όλο τα ίδια πράγματα και τα ίδια θέματα!

    ReplyDelete
  6. Γιάννης:
    Τίτλος: η Αγραμματοσύνη του σκακιού.

    Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το αλογάκι είναι καλύτερο από τον αξιωματικό, όμως κάνουν λάθος! Ακόμη και ο Νικόλας, από τις αντιδράσεις του την ώρα του αγώνα, που καθόταν στην διπλανή σκακιέρα πίστεψε ότι ο Μπάμπης - star trek, θα έχανε την παρτίδα! Αυτά που λέει τώρα λόγο ισότητας κτλ είναι λόγο χουντίνι (σκακιστικού προγράμματος ανάλυσης) και κατόπιν εορτής…
    Το σωστό σχέδιο για τα λευκά είναι να φάνε το άλογο μόλις πάει στο δ4 και απλά κερδίζουν! Δυστυχώς το ξέχασα την παρτίδα.

    ReplyDelete
  7. Την ωρα που επαιζε ο Μπαμπης και εδωσε το πιονι, η αληθεια ειναι πως με επιασε μια ανησυχια... Ομως τοτε αρχισα να κοιταζω πιο αναλυτικα τη θεση του. Εκει βρηκα το Αθ6 αμεσα αντι του Πδ4, το οποιο δινω στα σχολια που εκανα και δεν εβρισκα ικανοποιητικη απαντηση για το λευκο! Ηδη ειχα βρει οτι ο μαυρος εχει πολυ παιχνιδι. Το χουντινι επιβεβαιωνει οτι το Αθ6 ειναι η καλυτερη κινηση και οτι η θεση ειναι ισοπαλη. Και το Πδ4 που επαιξε ειναι αρκετα ισχυρο και δινει και αυτο ισοτητα. Το θεμα ειναι ομως οτι ο Μπαμπης το βρηκε αυτο και το επαιξε στην παρτιδα του, βαζοντας τα γυαλια σε ολους μας, για το πως πρεπει να παιζεται το συγχρονο σκακι. Ειναι ετη φωτος μπροστα εξ ου και το Star Trek Τζοτζολης!! Πηγε εκει και εκανε αυτα που δεν τολμαει να κανει κανεις!

    ReplyDelete
  8. Tα συγχαρητήρια μου στον Μπάμπη πρώην συμπαίκτη στους "Τρεις Αστέρες" και σειρά στο στρατό.Πραγματικά σπουδαία σύλληψη το 18...c4!Πολλά μπράβο και σε σένα Nίκο για το ωραίο blog σου.Μόλις μου το είπε ο Μπάμπης στο τηλ. μπήκα αμέσως να παρακολουθήσω λίγο διαστημικό σκάκι!

    ReplyDelete
  9. Σε ευχαριστω Θαναση για τα καλα σου λογια. Ο Μπαμπης οντως διακτινιστηκε σ αλλη διασταση! Μα το λεει και το ονομα του συλλογου Τρεις Αστερες , παιζετε διαστημικο σκακι εκει!

    ReplyDelete