Home

Wednesday, April 20, 2011

Το γκαμπι του Κασπαροβ και το γκαμπι του Χαμαλετσου!




Οταν εχεις το σφυρι ολα μοιαζουν με προκες!




Ο κ . Χαμαλετσος ειναι ενας ταλαντουχος παιχτης των Τριων Αστερων ( 2100 ελο) και στο πρωταθλημα Β Εθνικης εκανε μια πολυ ενδιαφερουσα ή μαλλον πολυ αμφιλεγομενη θυσια πιονιου η οποια θυμισε λιγο το γκαμπι πιονιου που χρησιμοποιησε  ο Κασπαροβ στην περιφημη παρτιδα του με τον Καρποβ.

Στην ακολουθη θεση


ο κ. Χαμαλετσος δεν ηθελε να παιξει δ6 γιατι θα εδινε στα λευκα χωρο και την πρωτοβουλια κινησεων.
 Βεβαια να πουμε οτι το δ6 σαν κινηση χρησιμοποιειται πλεον σε πολλα ανοιγματα οπως η Σικελικη και η Ινδικη Αμυνα του Βασιλια και παρολο που δινει χωρο στα λευκα δινει ενεργητικο αντιπαιχνιδι στα μαυρα για τη μικρη δομικη αδυναμια. Περασαν πολλες δεκαετιες και πολλες αντιμαχιες απο τους παλιους θεωρητικους μεχρι να γινει αποδεκτο σαν εναλλακτικος τροπος στρατηγικης.
Απο τοτε το δ6 εχει χρησιμοποιηθει σε Παγκοσμια Πρωταθληματα και εχει βγαλει Παγκοσμιους Πρωταθλητες οι οποιοι ηταν και φανατικοι υποστηρικτες του με κλασικοτερο παραδειγμα τον Φισερ και μετα τον Κασπαροβ και αλλους...

οποτε επαιξε δ5 το οποιο θυμιζει το δ5 του Κασπαροβ



Και εδω αρχιζουν οι διαφωνιες και οι κυματισμοι απο την κινηση δ5 τοσο του Κασπαροβ οσο και του κ.Χαμαλετσου:












Και οι δυο μαυροι νομιζαν οτι το γκαμπι τους ειναι αντικειμενικα καλο! Βεβαια αν ψαξουμε βαθυτερα θα βρουμε πως το γκαμπι δινει καλυτερη θεση στα λευκα.
1) Πρεπει παντα να παιζουμε τις αντικειμενικα σωστες κινησεις ή να παιζουμε κινησεις ανταγωνιστικες που λαμβανουν υποψιν την ψυχολογια και το στυλ του αντιπαλου?
Ο Λασκερ παλιος παγκοσμιος Πρωταθλητης ηταν υπερ αυτων των πρακτικων κινησεων.
Μπερδεψτε τον αντιπαλο, παραπλανηστε τον , μπλοφαρετε θα ελεγε και θα κανει λαθος.
Σιγουρα υπαρχει και αυτη η αποψη. Αλλωστε ο αντιπαλος ειναι ανθρωπος ο οποιος εχει συγκεκριμενες αδυναμιες και χρονο για να σκεφτει!

2) Κατα ποσο μια κινηση ειναι λαθος την στιγμη που παιζεται ή την στιγμη που αποδεικνυεται οτι ειναι λαθος?
Αντικειμενικα εκεινη την στιγμη ειναι λαθος,αλλα ο αντιπαλος πρεπει να βρει την εσφαλμενη λογικη και το σωστο στρατηγικο δρομο και να την καταρριψει.
Σκεφτειτε ποσες φορες εχετε κανει κατι λανθασμενο μεν , αλλα πανω απο τις δυνατοτητες του αντιπαλου σας για να το δει , οποτε αποκομισατε ολα τα οφελη της κινησης αυτης. Αρα οταν μενει ατιμωρητη πανω στην παρτιδα, δεν ειναι λανθασμενη μεχρι να αποδειχτει την επομενη φορα!



























Σχολια Ν Τεπελενης

No comments:

Post a Comment