Home

Saturday, April 16, 2011

Ο Ταλ , ο Σιροβ και ο ιπποποταμος!













 O Ταλ , ο Σιροβ και ο ιπποποταμος!





Στο βιβλιο του ο Ταλ αναφερει πως σε μια παρτιδα του σκεφτοταν επι 40 λεπτα τη θυσια ενος ιππου, αλλα δεν μπορουσε να καταλαβει αν ηταν καλη ή οχι.
Οι βαριαντες ηταν χαοτικες και πολυπλοκες και αδυνατουσε να τις ελεγξει ολες. Το δεντρο των βαριαντων στο κεφαλι του μεγαλωνε με απιστευτους ρυθμους. Αισθανοταν εντελως μπερδεμενος, χαμενος στις σκεψεις του.
Αν η θυσια δεν ηταν καλη θα εμενε απλα με υλικο κατω και θα εχανε. Αν ηταν σωστη τοτε θα του εδινε αρκετο παιχνιδι παρα το υλικο μειον που θα ειχε.
Τοτε σκεφτηκε ενα ρωσικο ρητο για τον ιπποποταμο που ελεγε ποσο δυσκολο εως αδυνατο ειναι να προσπαθησεις να μετακινησεις εναν ιπποποταμο απο τη λασπη!
Καταλαβε οτι δεν επρεπε να προσπαθει να μετρησει αυτο που δεν μετριεται και απλα να ακολουθησει το ενστικτο του. Πηρε μια βαθια ανασα και εκανε τη θυσια.
Αφου κερδισε την παρτιδα, την επομενη μερα με ευχαριστηση διαβασε στην εφημεριδα
ο Ταλ μετα απο προσεχτικη σκεψη 40 λεπτων εκανε μια φανταστικη θυσια κομματιου!!

Στην προσφατη παρτιδα του Σιροβ απο το Γερμανικο πρωταθλημα εχουμε ενα τετοιο παραδειγμα θυσιας. Σιγουρα μετρησε αρκετες βαριαντες, αλλα οταν την εκανε δεν ηξερε τι ακριβως θα μπορουσε να συμβει, γιατι ο λευκος εχει παρα πολλες δυνατοτητες αμυνας.
Ο αντιπαλος του την κρισιμη στιγμη εκανε το λαθος και ο Σιροβ τελειωσε με ομορφο τροπο το παιχνιδι. Η αναλυση δειχνει πως η θεση κρατουσε και ο Σιροβ θα επρεπε να αρκεστει στην ισοπαλια
αλλα παλι οπως ελεγε ο Ταλ
"τα χρονια της αναλυσης δεν ισοδυναμουν με τα λεπτα της παρτιδας"




Σιροβ dropping bombs!!



No comments:

Post a Comment