Home

Wednesday, April 20, 2011

Η προπονητικη κανει κακο στον προπονητη!


                                                                 










  Gm Kaidanov
Στο πρωταθλημα των ΗΠΑ που διεξαγεται αυτην την περιοδο ενας απο τους συμμετεχοντες ειναι ο GM Καϊντανοβ. Αυτος ειναι ενας πολυ φημισμενος προπονητης στην Αμερικη και απασχολειται full time με την προπονηση τουλαχιστον 8 ωρες την ημερα ισως και παραπανω.

Ο αναλυτης του τουρνουα ο GM Μορις Ασλει διατυπωσε μια ενδιαφερουσα αποψη για την ηττα που υπεστη ο Καϊντανοβ μολις σε 18 κινησεις και για τη γενικοτερη μη επιτυχημενη παρουσια του στο τουρνουα παρολο τις αδιαμφισβητητες ικανοτητες του:

" Οταν εισαι προπονητης 8 ωρες την ημερα και ασχολεισαι μονο με αυτο ειναι δυσκολο να πας σε τουρνουα και να εισαι και ισχυρος παιχτης ποσο μαλλον οταν στο τουρνουα αυτο αντιμετωπιζεις τους καλυτερους των ΗΠΑ. Το θεμα ειναι οτι οταν προπονεις βλεπεις το σκακι απο μια διαφορετικη οπτικη γωνια. Συνηθιζεις να διδασκεις τις γενικες εννοιες
και τα γενικα μοτιβα και να ξεχνας τις εξαιρεσεις. Στο υψηλο ομως επιπεδο αυτες οι εξαιρεσεις μετρανε. Εχεις τους καλυτερους παιχτες που ψαχνουν να βρουν τα μυστικα της θεσης και κοιτανε ενα σωρο τρελες ιδεες. Ειναι σιγουρο οτι θα βρουν ισχυρες μη συνηθισμενες συνεχειες οι οποιες ανταποκρινονται τελεια στη θεση και θα τιμωρησουν το επιφανειακο παιξιμο"









Απο την αλλη σταματανε να ασχολουνται τοσο πολυ με το δικο τους παιχνιδι. Σταματανε να αναλυουν ανοιγματα οπως πριν γιατι δεν υπαρχει χρονος, σταματανε να παιζουν σε τουρνουα, να αναλυουν παρτιδες τους....
Στο σκακι κορυφαιου επιπεδου δεν χωρανε οι γενικοτητες σιγουρα και καθε κινηση εχει μεγαλο βαρος. Πρεπει να συνηθισει καποιος να παιζει παντα με ακριβεια και παντοτε να εχει δυνατες ιδεες, αλλιως θα τιμωρηθει οπως ο Gm Καϊντανοβ στην ακολουθη παρτιδα:













                                       















σχολια Ν Τεπελενης

No comments:

Post a Comment